måndag 31 mars 2008

Podcasting - en utbildningsresurs?

Torsdagen den 10 april kl. 14.00-17.00 kommer Birgitta Gånedahl och Åsa Lundgren, Forsenskolan i Tidaholm, och berättar hur de använder podcasting i matematikundervisningen.

Fredrik Åkerman och Johan Lindwert, Falköpings kommun, berättar om Teacher on demand.

Detta är ett tillfälle som ni bara inte får missa! Kolla in länkarna för att lära er mer om dessa två skolor som använder podcast som ett pedagogiskt redskap i sin undervisning.

Det här är ett seminarie som KompLIT anordnar!

Lektionsförberedelser

Nästa föreläsning är torsdagen den 10 april. Då kommer jag att vända in och ut på begreppet pedagogik och lärstilar. Till dess vill jag att du läser följande, så att du kan hänga med i diskussionerna:

# Learning Principles and Approaches (artikeln du fick av mig)

# Publicistiskt arbetssätt i skolan - kap. 8 (pedagogiska inriktningar och konsekvenser)

# Lärkraft (relevanta kapitel)

# Läroverktyg (relevanta kapitel)

Sammanfattning av dagens föreläsning

Under dagens föreläsning gick jag igenom och redde ut begreppet Digitalt instruktionsmaterial ( litteraturen nämnd som lärobjekt). Jag påpekade en hel del vinster men även en del saker man bör tänka på.

Jag visade även på några goda och mindre goda exempel på hur dessa lärobjekt kan se ut samt redogjorde för mina högst personliga uppfattningar om varför jag tyckte detta. Ha detta i åtanke när du själv ska analysera andras lärobjekt och producera eget material.

Det är viktigt att göra så autonoma lärobjekt som möjligt, så de går att återanvända i andra sammanhang. Tänk på detta när du själv skapar egna lärobjekt.

Avslutningsvis visade jag en kort sekvens ur ett lärobjekt som högskolan i Jönköping producerat. Jag gick igenom vilka programvaror som använts, samt vilka moment projektet innehåll. Jag redogjorde också för tidsåtgång och kostnader.

Vad det gäller Diskussionsuppgift No1 var alla rörande överens om hur viktigt det är att kunna hänga upp sin kunskap på något som man redan känner till. Svårigheterna med detta är just att veta vad ens målgrupp har för förkunskaper.

Här kan du hämta hem föreläsningsanteckningarna. De är skapta i ett låst format vilket är att rekommendera när de ska distribueras, men naturligtvis har jag kvar det i ett redigerbart format så jag kan ändra det vid behov. I föreläsningsanteckningarna finns länkarna till de lärobjekt vi besökte. Besök dem gärna igen och hämta inspiration. Det finns ännu mer att hitta bland länkarna i bloggen. Det är nu hög tid att du på allvar funderar över vad du själv vill producera för lärobjekt.

söndag 30 mars 2008

VOKI - din digitala guide

Söndag kväll ... borde väl vara ledig men jag hittar så mycket kul på nätet när jag surfar runt och detta ville jag bara testa och dela med mig av till er!

Voki är en gratis tjänst som låter dig skapa en talande animerad person. Den här personen skulle man mycket väl kunna använda som en digital guide i sina instruktionsmaterial.

Voki är en gratis tjänst och allt som krävs är en registrering. Det finns galet mycket inställningar i Voki för att skapa en så personlig karaktär som möjligt. Har du provat Second Life känner du säkert igen dig!

Jag gjorde som så att jag laddade ner en jingel från Multimediabyrån och sen pratade jag in en text i Audacity. Naturligtvis använde jag mig av ett manus. Mina båda ljud mixade jag sedan ihop i Audacity där jag la ner lite tid på att putsa på min berättarröst. Ni anar inte hur mycket "läppsmack" och in- och utandningar hörs när man har en mikrofon ett par cm från munnen. Sånt stör som bara den och det måste jag helt enkelt redigera bort. Detta går också att göra i Audacity, vilket ni kommer att få prova på.

Jag tror och hoppas att det går att spara ens karaktär i Voki för att återanvända den. Det kan ju vara bra så man får samma guide varje gång man behöver använda den. Jag ska testa detta vid ett senare tillfälle.

Under tiden tycker jag att du ska testa min digitala guide här nedan. Den blev riktigt bra tycker jag! Jag kunde dock jobbat mer med volymjusteringen i Audacity så att jingeln och mitt tal har ungefär samma volym. Detta är sådant vi kommer att jobba en del med på våra lektioner framöver

Vad tycker du själv? Skriv gärna en kommentar!




Get a Voki now!

onsdag 26 mars 2008

Lektionsförberedelser

Nästa föreläsning är måndagen den 31 mars och då kommer vi att bekanta oss och fördjupa oss lite i begreppet Digitalt instruktionsmaterial (i litteraturen även kallat lärobjekt)

För att hänga med i diskussionerna (jag ställer alltid många öppna frågor - med eller utan svar) vill jag att du läser igenom Digitala lärresurser (strunta i det som handlar om Creative Commons - det ska vi prata om vid ett senare tillfälle) samt Läroverktyg. Båda dessa är väldigt lättlästa!

Förutom detta kommer vi kika runt på en hel del digitala instruktionsmaterial för att bygga på vår kunskap om vad detta är för något, hur det kan se ut och användas. Kika därför igenom länksamlingen och fördjupa dig gärna i Den digitala verktygslådan som vi kikade lite på under kursintroduktionen.

Vi ses på måndag!

Diskussionsuppgift No1

Här kommer din första diskussionsuppgift!

Jag ska nedan visa hur jag lärde mig vad de olika delarna i division hette:

Detta skedde någon gång på mellanstadiet.(känns som en evighet sen, vilket det säkert är *ler*) Vad min lärare hette kommer jag faktiskt inte ihåg. Hon var dock en briljant pedagog då hon var mycket duktig på att förklara svåra saker så att man förstod dem ändå.

Jag rörde hela tiden ihop vad som var täljare och nämnare när vi räknade bråk i skolan. Min lärare ledde då in mig i följande diskussion:

- Peter ... du känner väl till berättelserna om Emil i Lönneberga?
- Ja, visst gör jag det.

- Vad är det som händer mellan Emil och hans pappa?
- Emil gör en massa hyss och sen blir pappan arg och skriker "Förgrömmade onge".

- Precis ... kan man säga att de bråkar?
- Jooo ... det kan man väl.
- Det är så räknesättet kallas där täljare och nämnare ingår.

- Vad händer när de bråkar då?
- Emil springer iväg och låser in sig i snickarboden.

- Vad gör han där då?
- Han täljer träfigurer!

- Vad gör pappan då?
- Han står utanför och bankar på dörren och skriker?
- Vad skriker han för något?
- Eeeeemil - förgrömmade onge!!!

- Kan man säga att han nämner Emils namn?
- Ja, det kan man verkligen!

- Bra Peter! Du kan verkligen din Emil du! Titta när jag ritar upp den här bilden ska du få se!

(Min lärare ritade upp följande bild - klicka på den för att förstora den)




- Peter ... om du tänker så här kanske du kommer ihåg vad de olika delarna heter när du räknar bråk:

- Tänk som så att Emil är den som täljer, alltså är han täljare. Pappan är han som nämner Emils namn, alltså är han nämnaren.

- Men jag kommer aldrig ihåg vad som ska vara där uppe eller där nere när jag räknar bråk.

- Ok .... Vart springer Emil när han vill komma undan från sin pappa?
- Han springer in i snickarboden!
- Kommer pappan åt honom där?
- Nä, han låser in sig.
- Men om pappan lyckas bryta upp dörren då ... kan Emil fly någon annanstans då?
- Upp på taket! (detta listade jag ut därför att min lärare ritat upp bilden på tavlan vid det här tillfället!
- Precis! Strecket mellan täljaren och nämnaren kallar vi för tak när vi räknar bråk!

Efter detta har jag aldrig glömt eller tvekat på vad som är täljare och nämnare.


Nu till din uppgift:

  1. Vad tror du att det beror på att jag kommer ihåg detta så väl? Skriv vad du själv tror (inget är rätt eller fel) som en kommentar till detta inlägg, så ska jag berätta vad jag tror det beror på när vi ses nästa gång.
  2. Jag vill även att du reflekterar över och ger ett konkret exempel på hur du själv lärt dig något! Detta ska du beskriva i din egen blogg. Använd gärna bilder, illustrationer om du behöver det (inget tvång). Inlägget ska ha samma rubrik som detta (Diskussionsuppgift No1). Tänk även på att skriva in lämpliga etiketter!

Jag ser fram emot att få läsa din kommentar samt ditt egna inlägg om när du själv lärde dig något. Detta ska vara gjort innan lektionen på måndag (080331)

Windows SkyDrive

Med Windows Live SkyDrive får du 5Gb hårddisk på internet. Här kan du t ex lagra filer eller göra backup av dina dokument. Dessa blir hela tiden tillgängliga så länge du har tillgång till en Internetuppkoppling.

Detta gör också att om du vill kan du ge andra tillgång till dessa dokument och filer. Du styr själv vilka dokument/filer som ska delas ut och vilka som ska ha tillgång till dem.

Det finns tre olika sätt att lagra sina filer på SkyDrive:

Personliga mappar. En privat lagringsyta som användaren skyddar med ett lösenord.

Delade mappar. Här kan användaren lägga filer, till exempel foton eller andra dokument, som man bara vill att vissa ska komma åt. Användaren väljer själv vilka som ska få tillgång till de delade mapparna.

Publika mappar. En helt publik del av tjänsten där alla kommer åt filerna.

Det går att lagra 5 GB med data på SkyDrive vilket motsvarar ungefär 30 000 Office-dokument eller 30 000 digitalfoton i upplösningen 1200 x 1200 punkter. Varje fil som laddas upp kan vara maximalt 50 MB.

För att kunna använda SkyDrive behövs ett Windows Live ID

Här finns Windows Live SkyDrive:
http://skydrive.live.com/

torsdag 20 mars 2008

Jing - "Camtasia light"

Techsmith som ligger bakom Camtasia Studio ligger även bakom ett mycket trevligt verktyg som heter Jing. Kolla in länken här för att lära dig mer om vad detta verktyg kan hjälpa dig med!

Jing laddar du ner gratis och installerar enligt anvisningarna på din dator. Därefter har du möjligheter att göra skärmdumpar och spela in video med ljud av sådant som sker på din skärm. Det går även att rita pilar och skriva text.

På det stora hela känns Jing som en light-version av Camtasia. Det finns inte lika stora möjligheter, men det går rasande fort att producera och publicera, vilket kan vara nog så trevligt!

Till Jing's fördel kan jag meddela att du genast kan visa upp vad du har producerat eftersom du får ett begränsat (både i tid och storlek tror jag) utrymme hos
Screencast. Detta funkar även om du skaffar ett konto hos Flickr. Har du möjlighet att publicera saker på ett eget webbhotell eller server kan du göra detta via FTP.

Det som händer är att ditt material publiceras dit du vill och sedan skapas en länk till denna fil eller en kod som gör att du kan bädda in (embed) filen på din blogg/hemsida.


Suveränt om du frågar mig!

Camtasia Studio - skärminspelning

Camtasia Studio från företaget Techsmith levererar ett mycket kraftfullt verktyg som gör det möjligt för dig att spela in det som händer på skärmen. Detta kan komma att vara väldigt användbart om du vill visa något som sker på din skärm t ex en PowerPoint. Programmet erbjuder även möjlighet att spela in ljud samt lägga in video.

Utöver detta klarar Camtasia av att lägga in text som går att animera.

En av de största fördelarna med Camtasia är att det går att producera sitt material i en rad olika format.

Vill du lära dig mer om Camtasia kan
du kolla in deras guider (tutorials).

Programmet går att
ladda hem och prova gratis i 30 dagar men vänta med detta tills du har behov av att använda programmet samt har ett färdigt manus att använda!

onsdag 19 mars 2008

Movie Maker - videoredigering

Det finns en uppsjö av olika program för att redigera video med. Ett program som jag varmt kan rekommendera är Movie Maker som ingår i operativsystemen Windows XP och Vista.

Programmet är enkelt att komma in i och det går fort att göra en film. Det har sina begränsningar, men för enklare produktioner funkar det utmärkt!

PIM ger dig information om hur du kommer igång med programmet.

Multimediabyrån har också bra information om hur du kommer igång med programmet.

DigitalVideo har också guider hur du jobbar med Movie Maker. De har dessutom en hel del material kring hur du skriver och skapar manus.

tisdag 18 mars 2008

100 VERKTYG FÖR LÄRANDE

Det finns många verktyg och resurser för att skapa digitalt instruktionsmaterial! En del kostar pengar - andra är gratis. Vissa är bekanta medan andra är främmande ...

LearningNet har
en liten artikel om detta som i sin tur leder vidare till en lista där de populäraste/kraftfullaste verktygen listas av Centre for Learning&Performance Technologies.

Listan över verktygen finns här. Ta en till på detta och låt dig förundras över hur mycket resurser det faktiskt finns

lördag 15 mars 2008

YouTube

För att kunna publicera filmer på YouTube måste du skaffa ett konto. Det gör du här!

Sedan gäller det naturligtvis att du skapar en film som du vill publicera. YouTube accepterar de flesta format, men läs mer än gärna igenom tips och råd som YouTube ger för bästa resultat. Dessa hittar du här! Var beredd på att YouTube kommer att komprimera dina filmer så de inte ser lika bra ut som originalet!

Nedan visar jag ett exempel på en film som jag skapat i programmet Movie maker, som jag sedan publicerat på YouTube. För att få in filmen i din blogg kopierar du koden bredvid filmen i YouTube och klistrar in den i "Redigera HMTL"-läget i Blogger.

Här kan du läsa mer om hur du lyckas bättre med dina filmer som hamnar på YouTube.


torsdag 13 mars 2008

Photofiltre - bildbehandling

Jag kan varmt rekommendera dig att använda Photofiltre när du arbetar med att skapa bilder till ditt digitala instruktionsmaterial. Det har inte fullt lika många funktioner som tungviktaren Photoshop, men å andra sidan är det gratis att använda.

Ladda hem programmet härifrån och läs hur du installerar det på din dator.

Här finns
en bra guide från PIM som visar hur du använder programmet Photofiltre

Här finns
en bra guide från Multimediabyrån som visar hur du använder programmet Photofiltre.

Photofiltre´s officiella hemsida

Hemsidor

På Internet finns det hur mycket material som helst att tillgå och detta ska vi naturligtvis dra nytta av i kursen Digitalt instruktionsmaterial och pedagogik.

Jag kommer samla länkar till hemsidor som är relevanta för ämnet under rubriken LÄNKAR i navigeringen till höger på bloggen. Jag vill att du utforskar dessa så noggrant som möjligt. En del av länkarna ger dig fördjupade kunskaper om pedagogik och didaktik, andra förklarar vad digitalt instruktionsmaterial är för något, medan andra lär dig mer om de programvaror som finns för att producera eget material.

Hittar du själv bra länkar som relaterar till ämnet tar jag gärna emot dessa.

Botanisera bland innehållet och bygg på din egen kunskap!

Obligatorisk kurslitteratur

Det här är sådan litteratur du bör införskaffa för att klara av innehållet i kursen Digtalt instruktionsmaterial och pedagogik. Beställ/ladda hem denna litteratur så snart du kan, så du kan börja läsa den!

Utöver denna litteratur kommer det eventuellt tillkomma en del artiklar som tillhandahålles av läraren eller som nedladdningsbara pdf:er.

Det kommer även krävas av dig att du aktivt läser igenom och utforskar ett antal hemsidor som relaterar till ämnet.

## Åkerlund, Dan (2007) Publicistiska arbetssätt i skolan. Studentlitteratur AB. ISBN: 914401791X


## KK-stiftelsen –
Läroverktyg – Om erfarenheter och forskning kring digitala läromedel och datorstött lärande. Nr 18. Finns att beställa kostnadsfritt eller ladda hem som pdf.

## KK-stiftelsen –
Lärkraft – Om forskning kring datorstött lärande. Nr 17. Finns att beställa kostnadsfritt eller ladda hem som pdf.

## KK-stiftelsen -
Att ge bort kunskap gratis - Framväxten av öppna lärresurser. Finns att ladda hem som pdf.

## Digitala lärresurser – möjligheter och utmaningar för skolan. Finns att beställa för 75 kr eller ladda hem kostnadsfritt som pdf.

Artiklar som tillhandahålles av läraren:

## Learning pinciples and approaches

## Lärplattformar

Audacity - ljudredigering

Jag kan varmt rekommendera dig att använda Audacity när du arbetar med att skapa ljud till ditt digitala instruktionsmaterial.

Ladda hem programmet härifrån och läs hur du installerar det på din dator.

Här finns en bra guide från PIM som går igenom hur du använder Audacity!

Här finns en bra guide från Multimediabyrån som går igenom hur du använder Audacity!

Audacity's officiella hemsida

Brusreducering med Audacity

 
Creative Commons License
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell 2.5 Sverige Licens.